Koen Van Wichelen

21 Aug
Published in Reacties & recensies

Als niet-voetballiefhebber een boek lezen over de voetbalwereld is een risico. Tot je  de eerste bladzijden leest. Koen van Wichelen schrijft zeer vlot , to the point en meeslepend . Een stijl waar ik van hou. Ondanks het feit dat ik noppes van voetbal weet/ken, had de auteur mij meteen mee in zijn verhaal. Ik heb het boek in een ruk uitgelezen, ik wou absoluut het einde kennen. We volgen verschillende personages, elk met zijn (on)hebbelijkheden, zijn problemen, zijn geluk, zijn verdriet. De personages zijn zeer menselijk neergezet.  Mijn favoriet is Carmen, een zeer herkenbare moeder die alles over heeft voor het geluk van haar dochter, Charlotte. Mijn favoriete zinnen zijn : Om van het gezeur van Charlotte af te zijn , was Carmen al acht maanden en drieëntwintig dagen gestopt met roken. En daar had ze al acht maanden en drieëntwintig dagen spijt elke dag spijt van. Maar spijt is de geit die bolletjes schijt, dacht ze. Echt een typisch gedrag/gedachte van een moeder die alles doet voor haar kind.

Mijn score voor dit boek, dat ik met veel  genoegdoening gelezen heb, is 4 sterren ****. Ik vind dit boek met andere woorden een echte aanrader en kijk al uit naar een volgend boek van Koen Van Wichelen.

www.bookido.be

05 Aug
Published in Reacties & recensies

In 'De Stad Waar Het Altijd Regent' wordt de dochter van een voetbalcommentator die door een ongeval om het leven is gekomen onder grote belangstelling begraven. De voorzitter van de voetbalclub Racing maakt zich zorgen om een transfer en om de wedstrijd van die avond tegen de concurrent. Een homofiele filmregisseur zal worden geïnterviewd door een journalist en een fotograaf wiens vrouw op het punt staat te bevallen. En dan zijn er nog meer personages met hun beslommeringen. Alles is met elkaar verweven tot kleinmenselijke drama's in deze uitermate goed leesbare en onderhoudende roman die een aanwinst vormt voor het bestand aan Vlaamse en Nederlandse auteurs. Vertelkunst zonder literaire pretenties.


Kwotering
****
J.T.G. Maas

10 Jun
Published in Verhalen (teasers)

Een tijdje geleden lanceerde Koen Van Wichelen een bijzondere oproep: “Debutant zoekt 100 recensenten”.
 
Van Wichelen maakte begin maart zijn romandebuut met Krokodillentranen, dat al snel een tweede druk kreeg én lovende recensies. Maar Van Wichelen wilde ook graag weten wat de “gewone” lezer(es) van zijn debuutroman vindt.
 
Ondertussen is het zover: meer dan 100 enthousiaste lezers kropen en hun pen en lieten de auteur weten wat zij vonden van Krokodillentranen.
 
Een kleine greep uit de commentaren:
 
De personages en hun verhaal zijn uitmuntend gekozen. Het verhaal zelf is origineel, vlot en levendig geschreven en sleuren je als een opgevoerde TGV door het boek heen.
 
Het begin, over voetbal, is niks voor mij. En toch lees je woord voor woord verder. Je voelt de emoties die opgeroepen en opgebouwd worden in het boek, van begin tot eind. Veel alledaagse zaken passeren de revue.
 
Niettegenstaande ik helemaal geen voetballiefhebber ben, is de auteur erin geslaagd om mij in dit onderwerp te laten inleven. De auteur weet namelijk fijntjes meerdere facetten van het voetbal onder de aandacht te brengen zoals de grote bedragen die circuleren tussen clubs bij verkoop van spelers, corruptie, omkoopschandalen, het buitensporig gedrag van sommige voetballers. Dat alles gesymboliseerd in het personage Bruno.
 
Ten laatste na twee hoofdstukken weet je dat de roman over de zinloosheid van het leven gaat. Maar daar is het voetballiefhebber Van Wichelen natuurlijk niet om te doen. Gelardeerd met Vlaamse zegswijzen gaat hij met veel empathie op zoek naar schone woorden en zachte gebaren van zijn protagonisten.
 
Intrigerend, zeer leesbaar, soms choquerend, maar warm aanbevolen.

Kortom, met een gemiddelde kwotering van een kleine vier sterren op vijf (3,74 om precies te zijn) zijn bijna alle recensenten het met elkaar eens dat Krokodillentranen een absolute aanrader is, ook voor mensen die niet zo veel lezen en zeker ook voor niet-voetballiefhebbers.

28 May
Published in Reacties & recensies

Toch lang geleden dat ik een boek zo snel en vol enthousiasme heb uitgelezen. Gevangen na het lezen van de eerste pagina en pas bevrijd na pagina 206! Echt zalig geschreven, lekker herkenbaar en realistisch.

De personages en hun verhaal zijn uitmuntend gekozen. Het verhaal zelf is origineel, vlot en levendig geschreven en sleuren je als een opgevoerde TGV door het boek heen.

Roman, Krieger, Kurt, Fargo, Carmen, Anouk etc etc, allemaal leveren ze op hun eigen speciale manier een bijdrage aan deze fantastische roman.

De meest tot de verbeelding sprekende gebeurtenis uit het boek was zonder meer het gedicht van Kurt voor zijn overleden dochter Hannah, echt pakkend.

Mijn favoriete personage is zonder twijfel Louis Fargo, de platte ranzige homo die door afwezigheid van vriendje Enrique zijn sexdrang niet de baas kan en dan maar uit pure misère naar het flikkerpark gaat, met alle gevolgen vandien. Geweldig! Mijn favoriete uitspraak is desalniettemin van Willy "de burgemeester" met de geweldige woorden "kiss godverdomme my ass".

Dit boek is rijp voor een driedelige mini-serie op de zondagavond. Heren/dames uit tv-land word wakker en maak er iets moois van zou ik zeggen!

Koen Van Wichelen is voor mij tot nu toe dé ontdekking van 2013 en ik kijk reikhalzend uit naar een nieuw boek van hem.

Kopen is de boodschap, spijt zal men er zeker niet van krijgen.

Kwotering: *****

David Kuipers

Pagina 5 van 20