Koen Van Wichelen

12 Jan
Published in Reacties & recensies

„Van Wichelen verstaat de kunst zijn lezer pagina na pagina sterker aan het verhaal te verslaven. Met humor, met rauwe passages, maar ook met prangende vragen zoals die over het waardige levenseinde. Een opmerkelijke roman."

Kwotering: ****
Net Nieuwsblad

07 Jan
Published in Reacties & recensies

In elke schrijver schuilt een leugenaar. In elke leugen schuilt een waarheid. Dit gevoel druipt tussen de regels door van beide romans “De Barmhartigen” en “Hij was mijn vader”. Vanaf bladzijde 1 wordt je als lezer meegetrokken in de soms absurde maar vlijmscherpe geest van Koen van Wichelen. Het hele verhaal ademt 'midlife crisis' en schreeuwt depressie, maar verraadt pure menselijkheid. De grimmige sfeer die Koen van Wichelen creëert grijpt je bij de kloten en geeft je een ongegeneerd en ongemakkelijk kijkje in de wachtkamer van het leven. Het tussenstation. Het onvermijdelijke punt waarop je de balans opmaakt en je realiseert dat je idealen een kosmische grap (b)lijken te zijn geweest. Het moment waarop je stil gaat staan terwijl alles om je heen in razende vaart blijft doordenderen. De schrijfstijl van Koen van Wichelen is puur, oprecht en aangrijpend. Hij weet op subtiele wijze de lezer volledig onder te dompelen in somberheid. Het gemoed van de hoofdpersoon wordt stevig ingevlochten in het karakter van het boek. Herfst of winter in het hoofd van Sores? Dan regent of sneeuwt het buiten gewoon mee. Maar dan miezerregen, mist en natte sneeuw. Geen frisse buien of serene sneeuwdekens. Is er licht aan de horizon? Een sprankje hoop? Dan breekt de zon door en keert de warmte terug. Het verhaal kent vele lagen van symboliek. Sommige, zoals het weer of karakternamen als 'Sores', 'Jenny', 'Slomo', lijken er uitgesproken dik bovenop te liggen. Veelal bespringt de symboliek je ongemerkt. Je herkent het direct of het schuurt langs de grens van je comfort zone. Of de schrijver dit al dan niet beoogd heeft, doet niet eens ter zake, maar het illustreert subliem de allesomvattende teneur van het voortschrijdende individu. Uiteindelijk sta je er alleen voor. Uiteindelijk moet je het zelf doen. Dat wil zeggen: uiteindelijk moet je maakbaarheid beschouwen als een dood paard en gewoon wat gaan doen.
Als Sores de bodem bereikt heeft en besluit, op basis van een test in de krant, om een boek te gaan schrijven, zet hij eigenhandig het rad van verandering in beweging. Waar deze uiteindelijk stopt is een ondervinding. Een ontdekkingsreis, maar in ieder geval geen vlucht meer. Koen van Wichelen geeft blijk van een ongenadig observatievermogen. Hij weet op weergaloze wijze de geest van een depressieve man en zijn omgeving te beschrijven.


“Alles vloeit, alles glipt weg door onze vingers. Tegen de stroom in roeien heeft geen zin. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We kunnen het best zachtjes meeschudden op het ritme van de genadeloos tikkende tijd, meezeilen over de open zee tot ons uur gekomen is. Tot de glimmende neger op het voordek stopt met op zijn grote trom te slaan.”


De verschillende karakters vertonen een grote mate van menselijkheid en de dialogen zijn bij vlagen diepzinnig en filosoferend. De wijze waarop hij 'Slomo' soms laat fulmineren is meeslepend en overtuigend en de uitvoerig beschreven gedachtenspinsels van Sores lijken de bloemlezing van een ervaringsdeskundige.

“Schrijvers zien er allemaal eender uit, denkt Sores. Ze zijn niet bepaald moeders mooiste, maar ze hebben allemaal wel iets markants, iets speciaals, iets geks over zich. En hoe nors en arrogant ze ook in de lens staren – slechts bij enkelen krult er voorzichtig een hooghartige glimlach rond de mondhoeken – tegelijk hebben ze iets zachts en kwetsbaars”

“Ik ben de uitverkorene, denkt hij. En hij kijkt zoals het een uitverkorene past naar het gewriemel van de gewone stervelingen om hem heen. Minzaam en welwillend, met niet meer dan een hooghartige krul rond zijn mondhoeken”.

Deze passage beschrijft een fraai staaltje van narcisme. De eigengeilheid van een schrijver. Een schepper. Een uiting van zelfrelativering die het verhaal een mooie kwetsbaarheid meegeeft. Menselijkheid. Koen van Wichelen weet met zijn roman fijnzinnig de kwetsbare menselijkheid een gezicht te geven. En niet elk gezicht staat je aan.


“Terwijl hij zijn Volvo voorzichtig door de mistige straten stuurt, ziet hij hoe Slomo een overdosis pillen slikt en een plastic zak over zijn hoofd trekt. Hij ziet hoe Slomo een touw over een balk op de zolder gooit en op een leeg krat bier gaat staan. Hij ziet hoe Slomo de loop van een jachtgeweer tegen zijn onderkin drukt en het bloed tegen de muur spat. Hij ziet hoe Slomo met doorgesneden polsen in zijn bad ligt. Hij ziet hoe Slomo op de reling van de brug klimt waar zijn Volvo net onderdoor rijdt”.

“Het besef, het diepere inzicht, komt op kousenvoeten.”


Een prachtige gedachte. De conclusie besluipt je. Een prachtige illustratie die de kracht van het verhaal weergeeft in een kernzin.

Net als in het echte leven lopen hoofd- en bijzaken in het verhaal in elkaar over en worden deze door iedereen anders geïnterpreteerd. We mogen in een mensenleven kijken dat voorzien is van verhelderende 'ondertiteling'. Verhoudingen tussen (ex-)vrienden, (ex-)geliefden, familie en figuranten worden rauw en overtuigend vormgegeven. David Sores is gewoon een mens en David Sores vertelt zijn verhaal. En een echt verhaal kent pijn en verdriet. In een echt verhaal verlies je en hoop je. En heel soms win je.

“Geluk zit in het nu. Niet in gisteren, niet in morgen, maar in het hier en nu. Mijn leven is allesbehalve simpel, denkt Sores. Maar ooit zal ik er klaar voor zijn. Ooit zal het me lukken om simpelweg in het hier en nu te leven. Ooit zullen het geluk en de liefde weer in mijn richting waaien. Maar nu nog niet. Nu moet ik nog op de blaren zitten en mijn wonden likken.”


Beoordeling:

Het verhaal van Koen van Wichelen, van David Sores eigenlijk, is fenomenaal puur. Menselijk met een scherpe, zwartgekleurde rand. De neerslachtigheid en de hoop is herkenbaar geschreven met goed doordachte observaties, poëtische oneliners en soms inspirerende filosofiën.

“Want er bestaan geen eeuwige verliezers, alleen tijdelijke nederlagen.”

“Rouw is liefde die geen huis heeft”

“Pijn is geen competitie. Pijn is pijn. En nodeloos lijden heeft geen zin. Van pijn kun je niet winnen”

“Wat blijft er twintig jaar na zijn dood van hem over? Wat heeft de tand des tijds doorstaan? Niet erg veel, vrees ik. Een grafsteen vol duivenstront in een verloren hoek van een tochtig kerkhof, een gerafelde zwart-witfoto in mijn portefeuille en de zekerheid dat de herinneringen aan hem die ik koester in mijn hart ooit onherroepelijk zullen oplossen en verdampen als flarden mist, als regenplassen in de ochtendzon.”


Koen van Wichelen graaft in de ziel en legt het leven op de ontledingstafel met subtiele symboliek. Sores die in zijn eigen reflectie zijn vader herkent, de eenzaamheid en afstand van zijn familie die spreekt uit een droom waarin hij vanuit de lucht naar zijn vader, moeder en zus zwaait, de afscheidsbrief van 'Slomo' en 'Shana', het besef van David Sores dat zijn vriendschap met 'Slomo' fundamenteel veranderd is, het is echt, uiterst geloofwaardig en aangrijpend. Het is inspirerend en deprimerend tegelijk. Een verrekt knap staaltje schrijfwerk. Dit boek moet gelezen worden. Ik geef dit boek 4,5 ster.

Chester Gerritse – Leesclub De Perfecte Buren
http://perfecteburenleesclub.blogspot.nl/2015/01/blogtour-de-barmhartigen-koen-van.html

07 Jan
Published in De Barmhartigen

Koen + Hans Bonte

 

Op donderdagavond 29 januari aanstaande wordt De barmhartigen officieel voorgesteld in De Kruitfabriek te Vilvoorde.

 

Een organisatie van Standaard Boekhandel, Stad Vilvoorde en WPG/Manteau.

 

Meer details volgen.

 

De toegang is gratis. Het aantal plaatsen is beperkt.

 

Wil je erbij zijn? Gelieve je aan te melden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Tot dan!

27 Nov
Published in De Barmhartigen

'Ik wilde mijn vader postuum een stem geven'

Koen Van Wichelen over zijn nieuwe roman 'De barmhartigen'

Maandag 24 november, 2014 — De barmhartigen, zo heet het nieuwe boek van Koen Van Wichelen. Hilarisch en ontroerend, verrassend en uit het leven gegrepen. ‘Ik wilde mijn vader postuum een stem geven. Hopelijk kan mijn boek een paar families inspireren om euthanasie bespreekbaar te maken.’ (Koen Van Wichelen)

 

Lees het volledige interview hier: http://www.wpg.be/sites/default/files/qa_kvw_def.pdf

 

STEL JE VOOR: een nietsbetekenende veertiger met een knoert van een midlifecrisis en een dito drankprobleem schrijft een boek. En onverwachts wordt dat een bestseller. Dat is precies wat David Sores overkomt in De barmhartigen. De drieëndertig drukken leggen hem geen windeieren, maar zijn zorgen zijn niet voorbij. Integendeel, hij krijgt er alleen maar bij. Zijn boek heeft bij bepaalde mensen een snaar geraakt die hij liever ongemoeid had gelaten. Elke lezer met een beetje zin voor verhaal zit natuurlijk met dezelfde huizenhoge vraag: wat staat er precies in die bestseller?

 

De barmhartigen – ISBN 9789022329948 – € 21,99 – 454 blz. – paperback – Een uitgave van Manteau

 

De pers over Krokodillentranen:

‘Ik heb Krokodillentranen met veel plezier gelezen. Goeie roman, prima gedaan.’  – Herman Brusselmans

‘Alleen al de opening van dit boek. Een voetbalvoorzitter bij de kapper en het volk schreeuwend voor het raam. Prachtig.’  – Nico Dijkshoorn

‘Wat een pageturner! Het kleinmenselijke gedoe van de personages komt zeer herkenbaar over. Mooi!’  – Birgit Van Mol

‘Koen Van Wichelen scoort met dit boek over voetbal, vrouwen en wreed veel leed.’ – Sam De Graeve


Een greep uit de eerste reacties van lezers op De barmhartigen:

'Ik zet De barmhartigen op iets wat ik de bovengemiddelde plank zou noemen. Een sterk boek dat je graag in huis hebt en met plezier aan een vriend uitleent.'

'De sterkste troef van het boek is de uitgepuurde stijl en de aangrijpende verhaallijn die de lezer in een rotvaart door het verhaal sleurt.'

'Een boek dat je tegelijk naar de keel grijpt door zijn fatalisme en toch een beroep doet op de barmhartigheid van de lezer via een haast hongerig hengelen naar begrip en medelijden.'


Koen Van Wichelen kijkt in de spiegel en ziet daar een schrijver met een vettig randje, de Triggerfinger onder de auteurs, quoi. Bij dezen kent u hem ook. Na zijn positief onthaalde debuutroman Krokodillentranen (2013), verschijnt nu het langverwachte De barmhartigen.

Pagina 3 van 20